KUTYA ÁPOLÁSI TIPPEK


A rendszeres otthoni kutyaápolás nemcsak higiéniai szempontból fontos, de a kutya-gazdi kapcsolatot is erősebbé, meghittebbé teszi. A simogatásnak, gondoskodásnak kiváló terápiás, stresszoldó hatása van.

Legjobb, ha a kutyát már egész fiatal korában hozzászoktatjuk a rendszeres ápoláshoz, mert akkor később nemhogy ellenezni, de már igényelni is fogja azt. Barátunk az első néhány alkalommal várhatóan nem fogja örömmel fogadni a fürdetést, fésülést vagy kefélgetést, de ne adjuk fel! Kellő mennyiségű türelemmel és jutalomfalattal a kötelező feladatból bensőséges szertartást varázsolhatunk, melyet a kutya és a gazda egyaránt élvez.


Fürdetés


Az utcán, parkban szerzett szennyeződések eltávolítása mellett a fürdetés védelmet nyújt a kullancsok, bolhák és a különböző allergiák ellen. A kutyák bőrének és szőrének pH értéke alacsonyabb az emberekénél, körülbelül 5-6 között van, amit a túlzott gyakoriságú mosás megborít. A lakásban vagy házban tartott kutyákat havi 1-2 alkalommal, a kinti kutyákat kevesebb, mint havi egyszer érdemes fürdetni. Utóbbiaknak speciális zsírréteg található a bőrén, amit a samponokkal lemosunk, ezért szabad csak ilyen ritkán alkalmazni. A skót juhászt és a labradort kifejezetten nem ajánlott samponnal fürdetni. A hosszú szőrű kutyákat érdemes egyszer egy hónapban fürdetni, a rövidszőrűeket elég 2 vagy 3 havonta. Természetesen, ha kellemetlen szaga van vagy sárban hempergett, akkor nyugodtan lefürdethetjük hamarabb is.


Serum samponokA rövidszőrű kutyák esetében a szőrkefe vagy masszázskesztyű használata javasolt, ezek a fésülés mellett javítják a vérkeringést is. A fésülést kezdjük a kutya hátán a szőr növekedésével megegyező irányban, majd folytassuk a hátsó fertályán vigyázva az érzékeny területekre. Legvégül a kutya lábait fésüljük, mert általában ezt tűrik a legkevésbé. Ha végeztünk, fussunk át még egyszer az egész testén, hogy ellenőrizzük, nem hagytunk e ki egyetlen területet sem.

A karom vágását és a bűzmirigy kitisztítását mindig bízzuk szakemberre: kutyakozmetikusra, vagy állatorvosra!